Bezglutenowa

dieta bezglutenowaDietą lawinowo zyskującą na popularności jest dieta bezglutenowa. U jej podstaw leży przekonanie, iż gluten- białko występujące w zbożach- przyczynia się do nieszczelności ścian jelit oraz alergii pokarmowych. Skutkuje to objawami ze strony układu pokarmowego, ale także bezsennością, przemęczeniem, bólami głowy i złym stanem skóry. Dieta ta zakłada wyeliminowanie z jadłospisu pszenicy, żyta, orkiszu i jęczmienia oraz ich pochodnych- kasz, makaronów czy pieczywa. W praktyce oznacza to trudności w komponowaniu jadłospisu i uważne czytanie etykiet; na szczęście coraz więcej producentów żywności wychodzi naprzeciw potrzebom osób na diecie bezglutenowej, oferując produkty pozbawione glutenu. Dieta ta, jako mocno eliminacyjna, grozi niedoborami wielu składników pokarmowych, zwłaszcza witamin z grupy B, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Nie warto więc ulegać powszechnej modzie i decydować się na dietę bezglutenową, o ile nie ma do tego przesłanek zdrowotnych (celiakia).