Ciążowa

dieta dla kobiet w ciążyWbrew obiegowym opiniom dieta kobiety ciężarnej nie musi zakładać nadwyżki kalorii względem jej zwyczajowego zapotrzebowania na kalorie. Tym, co jest naprawdę istotne, jest jakość diety i odpowiednie jej zbilansowanie pod względem miko- i makroskładników. Jadłospis powinien być urozmaicony, obfitujący w warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, ryby i chude mięsa oraz nabiał. Do każdego posiłku należy włączyć warzywa; kasze, makarony i pieczywo pełnoziarniste powinno być spożywane co najmniej trzy razy na dobę. Zalecane są również dwie porcje nabiału oraz porcja ryb lub chudego mięsa. Bardzo istotne jest dostarczenie znacznych ilości tłuszczów roślinnych, z jednoczesną eliminacją spożycia tych pochodzenia zwierzęcego. Przestrzeganie tych kilku prostych zasad dostarczy odpowiednich ilości białka, kwasów omega, węglowodanów złożonych oraz witamin i mikroelementów, na które wzrasta zapotrzebowanie organizmu w czasie ciąży. Warto wypijać minimum dwa litry wody niegazowanej, rezygnując z mocnej kawy i herbaty.